Европа

Европа се страхува от нова вълна джихадистки атаки

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

147 души, заподозрени в принадлежност към групировката „Ислямска държава“, са задържани в Турция. Информацията разпространи министърът на вътрешните работи. Според Али Йерликая, над 2900 души са били арестувани в страната по подозрение, че са членове на джихадистката групировка, от 1 юни 2023 г.

След атаката в Москва, за която отговорност пое "Ислямска държава Хорасан", Италия се присъедини към Франция и повиши нивото на тревога срещу терористични атаки за периода на Страстната седмица.

В понеделник във Венеция протоколът за сигурност беше задействан, когато две чанти бяха намерени на улицата, но собствениците им в крайна сметка се появиха преди сапьорите.

Франция също обяви по-строги мерки за сигурност с оглед и на престоящите през лятото Олимпийски игри. Според президента Еманюел Макрон, имало е "няколко неуспешни опита" на „Ислямска държава“ извършване на за атаки на френска територия. Само тази година са предотвратени два такива.

В Германия нивото на терористична заплаха остава високо, но без да е променено. Берлин твърди, че е подготвен за възможни атаки по време на европейското първенство по футбол, което е след по-малко от 3 месеца.

В последния си доклад Съветът за национална сигурност на Испания предупреждава, че ЕС е изправен пред „реален и пряк риск“ от увеличаване на „терористичните заплахи, насилствен (ислямски) екстремизъм и появата на нови движения, които насърчават радикална идеология“ поради войните в Газа и Украйна.