Политика

Борис Станимиров: Липсата на политическа култура и у двете страни взриви преговорите за правителство

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Според мен, преговорите бяха взривени от липсата на политическа култура и у двете страни, на искрено желание за компромис, нереалистичните очаквания и претенции от страна на „Продължаваме промяната“. И от другата страна, може би страхът на Борисов от реалните реформи, ако се случат така, както са планирани. От реалното разплитане на казусите с „Нотариуса“, с Алексей Петров, и очевидната невъзможност на ГЕРБ да се отдели от ДПС.“

Така политическият анализатор и бивш депутат Борис Станимиров коментира актуалната политическа ситуация.

 

Ето какво още каза той:

С тези участници в разговорите – и едната, и другата страна – никога не можем да сме сигурни какво точно ни очаква. Нищо не е загубено, докато всичко не е загубено.

Възможности за обрат има до последната секунда. Парламентарната демокрация предвижда втори, трети мандат, президентът също има ходове.

ГЕРБ заявиха еднозначно, че искат избори. И поеха отговорността за това, че страната отива на избори.

Те взаимно, заедно и поотделно, показаха неумение и безотговорност през последните седмици, по време на всички тези разговори. И всеки от тях носи своята част от вината – за напрегнатото положение, за разочарованието и омерзението на хората, за тежките думи и разкалването на политическия терен, което постигнаха. Но отговорността за това, че страната отива на избори, от вчера еднозначно я носи ГЕРБ.

Рисковете са: в ситуация на война в Украйна, на ескалираща международна ситуация и във времеви прозорец, който България има за важните си приоритети – Шенген и еврозоната – България да бъде в политическа криза и в нестабилно положение.

В международен план служебно правителство винаги е слабо – защото е „еднодневка“ и другата страна знае това.

Страната отново може да изпадне в политическата криза, от която тези хора в един друг момент на здрав разум, успяха да я извадят. Уви, само за девет месеца.

Отново влизаме не просто в едни излишни избори, а в каскада от избори и в краткосрочно планиране на моментни надмощия.

 

Цялото интервю вижте във видеото.