Свят

Русия удължи ареста на Гершкович – репортерът е зад решетките повече от година

От Euronews България Euronews България
Gershkovich Moscow AP Снимка: Московски градски съд чрез АП.

Московски съд постанови репортерът на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович да остане в затвора по обвинение в шпионаж поне до края на юни, съобщиха от съда, цитирани от АП.

32-годишният американски гражданин беше арестуван в края на март 2023 г. по време на репортерска командировка и прекара близо година зад решетките. Арестът му беше удължен до 30 юни.

Снимки от съдебната зала, публикувани от съдебните служители, показват Гершкович, облечен в черна карирана риза, да се усмихва от стъклената ложа на обвиняемия.

Гершкович и неговият работодател отхвърлиха обвиненията, а правителството на САЩ обяви, че той е задържан неправомерно.

Арестът му в град Екатеринбург разтревожи журналистите в Русия, където властите не уточняват с какви доказателства разполагат, ако изобщо разполагат с такива, в подкрепа на обвиненията в шпионаж.

Гершкович е задържан в московския затвор "Лефортово", който е известен с тежките си условия.

Посланикът на САЩ в Русия Лин Трейси присъства на съдебното заседание във вторник и отново заяви, че "обвиненията срещу Еван са категорично неверни".

"Те не са различно тълкуване на обстоятелствата. Те са измислица", заяви Трейси пред репортери пред сградата на съда. "Няма никакво оправдание за продължаващото задържане на Еван и никакво обяснение защо това, че Еван си върши работата като журналист, представлява престъпление. В случая на Еван не става въпрос за доказателства, справедлив процес или върховенство на закона. Става дума за използване на американски граждани като пешки за постигане на политически цели."

Анализатори посочват, че Москва може да използва затворените американци като разменна монета в нарастващото американско-руско напрежение във връзка с военната операция на Кремъл в Украйна. Поне двама американски граждани, арестувани в Русия през последните години - включително звездата от WNBA Бритни Грийнър - са били разменени за руснаци, затворени в САЩ.

Гершкович е първият американски репортер, арестуван по обвинения в шпионаж в Русия от септември 1986 г., когато КГБ арестува Никълъс Данилов, московски кореспондент на U.S. News and World Report. Данилов е освободен без обвинение 20 дни по-късно в замяна на служител на мисията на Съветския съюз в ООН, който е арестуван от ФБР също по обвинение в шпионаж.