Свят

Британски съд отложи екстрадицията на Асанж

От Euronews България Euronews България
Assange AP Снимка: АП

Британски съд постанови, че Джулиан Асанж не може да бъде екстрадиран в САЩ по обвинения в шпионаж, освен ако американските власти не гарантират, че няма да получи смъртно наказание, съобщи АП. Това дава на основателя на WikiLeaks частична победа в дългата му съдебна битка за публикуването на секретни американски документи от сайта.

Двама съдии от Върховния съд заявиха, че ще дадат възможност на Асанж да подаде нова жалба, ако американските власти не дадат допълнителни гаранции в рамките на три седмици какво ще се случи с него. Решението означава, че съдебната сага, която се проточи повече от десетилетие, ще продължи - и Асанж ще остане в лондонския затвор "Белмарш" с висока степен на сигурност, където прекара последните пет години.

Съдиите Виктория Шарп и Джереми Джонсън заявиха, че САЩ трябва да гарантират, че на Асанж, който е австралиец, "ще бъде предоставена същата защита по Първата поправка като на гражданин на Съединените щати и че няма да бъде наложено смъртно наказание".

Съдиите заявиха, че ако САЩ представят нови гаранции, "ще дадем възможност на страните да направят допълнителни изявления, преди да вземем окончателно решение по молбата за разрешение за обжалване". Съдиите заявиха, че ако САЩ направят тези изявления, изслушването ще се проведе на 20 май.

Поддръжниците на Асанж твърдят, че той е журналист, защитен от Първата поправка, който е разкрил неправомерни действия на американските военни в Ирак и Афганистан, които са били в интерес на обществото. Те твърдят, че съдебното му преследване е политически мотивирано и той не може да получи справедлив процес в САЩ.

Съпругата на Асанж Стела заяви, че основателят на Уикилийкс "е преследван, защото е разкрил истинската цена на войната в човешки животи".

"Администрацията на Байдън не трябва да дава гаранции. Те трябва да се откажат от това срамно дело, което никога не е трябвало да бъде завеждано", каза тя пред Върховния съд в Лондон.

Решението е взето след двудневно изслушване във Върховния съд през февруари, на което адвокатът на Асанж Едуард Фицджералд заяви, че американските власти се опитват да го накажат за това, че "Уикилийкс" е разкрил престъпност от страна на правителството на САЩ в безпрецедентен мащаб", включително изтезания и убийства.

Правителството на САЩ заяви, че действията на Асанж са надхвърлили рамките на журналистиката, като е искал, крадял и безразборно публикувал класифицирани правителствени документи, които са застрашавали живота на невинни хора.

Съдиите отхвърлиха шест от деветте основания за обжалване на Асанж, включително твърдението, че преследването му е политическо. Те заявиха, че макар Асандж "да е действал по политически убеждения... от това обаче не следва, че искането за екстрадицията му е отправено заради политическите му възгледи".

Те приеха три основания за обжалване: заплахата за свободата на словото на Асанж, твърдението на Асанж, че е поставен в неблагоприятно положение, тъй като не е гражданин на САЩ, и рискът да получи смъртно наказание.

Американските власти обещаха, че Асанж няма да получи смъртно наказание, но съдиите заявиха, че "нищо в съществуващото осигуряване не възпрепятства изрично налагането на смъртно наказание".