Европа

От Брюксел до Прага: Нов европейски спален влак свързва четири столици

От Euronews България Euronews България
Vlak Снимка: Euronews

Европейските пътници вече могат да заспят в Брюксел и да се събудят в Прага с пускането на нова услуга за спални влакове.

Първата услуга "Влак за лека нощ" на Европейската компания за спални вагони тръгва от белгийската столица тази вечер (25 март) и се отправя към Чешката република. По пътя си влакът ще премине през Амстердам, Берлин и други популярни градове, показва репортаж на Euronews.

Това е още един ценен възел в мрежата от нощни влакове в Европа, след като през май 2023 г. European Sleeper започна пътуванията си от Брюксел до Берлин.

И компанията не планира да спре дотук. "Нашата цел е всяка година да добавяме по един нов маршрут, за да можем да продължим да допринасяме за по-интегрирана и устойчива европейска транспортна мрежа", казва съоснователят Елмер ван Бюрен.

Euronews разговаря с холандския предприемач за тази визия още през 2021 г.

Какво е причината за тази нова зора на пътуването с влак?


Ван Бюрен каза, че новата линия се стимулира от "срама от полетите" - термин, използван в Швеция, с който се обозначава срамът на хората, които увеличават въглеродния си отпечатък чрез полети.

"Трябва да има добра алтернатива на летенето или използването на автомобил", каза той, а европейският спален вагон е начин да се постигне това с относително ниски инвестиции.

Той добавя, че влаковете често са по-безпроблемни от летенето, тъй като тръгват от центровете на градовете и ви доставят до тях, за разлика от летищата извън града.

"Някога имаше много повече нощни влакове, отколкото в наши дни, и аз искам да ги върна.

"Хората могат да спят и да си почиват, докато се превозват, а след това да се събудят в нов град навреме за професионална среща. Това е нещо вълшебно."

Чешкият министър на транспорта Мартин Купка е доволен, че страната му се присъединява към проекта.

"Нощните влакове се завръщат в цяла Европа и се радвам, че Чешката република не изостава", казва той.

Влакът "Лека нощ" преминава и през Антверпен, Ротердам и Дрезден.