Общество

32 часа закъснение на влаковете: Заради жегите пътуването с жп транспорт става още по-бавно

От Кристиян Юлзари Кристиян Юлзари Репортер

В най-горещият ден това лято - какво е да пътуваме с влак. През последните седмици имаше много сигнали от граждани, които се оплакваха от екстремно високи температури в купетата. Пътуването с влак през лятото се превръща в предизвикателство за мнозина. В един от най-горещите дни за година прозорците във влака София-Бургас не могат да стоят отворени. Затова пътниците са принудени да търсят алтернативни методи за справяне с високите температури.

Липса на климатизация в повечето вагони и мотриси и закъснели влакове заради горещините са сред най-често срещаните проблеми за пътниците. БДЖ разполага с общо с 30 климатизирани спални вагона. От тях 21 се движат по железопътната мрежа в страната. Служители на железницата, които не пожелаха да застанат пред нашата камера, коментираха, че дори вагоните с климатици нямат достатъчен капацитет, така че да поддържат нормална температура през летните месеци. БДЖ-Пътнически превози очаква доставка на 15 нови вагона с климатик до края на 2024 г. От компанията коментираха, че в момента се провеждат тестове на новия подвижен състав.

През вчерашния ден общото закъснение на влаковете на БДЖ е 32 часа.

„Една от причините за закъсненията на влаковете през лятото са високите температури, измерени на жп релсите. При влаковете, които пътуват на дълги разстояния, закъснението е около един час, може и повече. Когато времето е горещо, на места железният път е нагрят до над 50 градуса и има опасност от влошаване на неговите характеристики. Именно затова може да се забави или спира движението по него“, обясни в ефира на Euronews Bulgaria Цветан Александров – жп експерт.

До кога железницата ни ще е в това състояние и ще имаме бавни и топли влакове през лятото и студени през зимата?

 

Вижте повече във видеото.