Европа

Каталуния се бори с най-голямата суша в историята си

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

От три години насам, Испания е потърпевша валежи под нормите, на фона на рекордно високи температури. Поради измененията на климата Средиземноморският регион ще бъде сред най-силно засегнатите.

През февруари, капацитетът на водните резервоари, които се захранват от реките в Каталуния е намалял с 15 процента.

Каталунските власти бяха принудени да обявят извънредно положение поради сушата. Това доведе до спад в напояването на зърнените култури с 80 процента, а при добитъкът - с 50 процента.

Изменението на климата е световен проблем, но много засяга Средиземноморието. В миналото също е имало продължителни суши, но моят баща, който е на 85 години никога не е виждал такова нещо. Ако сушата продължава, ще бъдем принудени да пожертваме някои животни.

Джосеп Гуитарт, фермер

Ограничения са въведени в 202 общини, включително и в град Барселона. Поливането на зелените площи е разрешено само с рециклирана вода. В много спортни съоръжения и хотели ще бъде забранено къпането и запълването на басейни с морска вода. Дневният лимит на вода на човек е ограничен до 200 литра. Водната агенция на Каталуния твърди, че обикновеният жител използва 116 литра на ден за домашни нужди.

Климатичните промени са голям фактор. Хората трябва да се опитват да намерят алтернативи. Същото важи и за правителствата. На много места в Испания има излишък на вода, но не искат да ги споделят с нас.

Долорс Субиро, домакиня

Предвидени са и глоби, ако новите мерки не се спазват. Властите ще увеличат и сметките за вода, за да могат да финансират модернизирането на тръбопроводите. Световният ден на водата на ООН е на 22 март. Мотото за тази година е „Вода за мир“.