Европа

Суша в Сицилия: Разпределят питейната вода по норми

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Южният италиански регион Сицилия се бори с една от най-тежките суши от почти 20 години насам. След месеци на малко дъждове, дължащи се на климатичните промени, регионът наскоро обяви извънредно положение, като за първи път през зимния сезон в няколко града питейната вода бе разпределена по норми. Нивото на водата в това езеро край Палермо е спаднало драстично.

Не вали много и не вали по нормален начин. Предвид повишаването на температурите водата се изпарява и язовирите се изпразват. Лятото тук е много горещо, като температурите достигат 45 градуса. Поради това в язовирите остават само 20 % от общото водно ниво, което те би трябвало да съдържат.

Дарио Картабелота, специален комисар за извънредното положение със сушата в Сицилия

Изменението на климата обаче не е единствената причина за водната криза в Сицилия. Лошата поддръжка на язовирите и натрупването на тиня също играят ключова роля за това. 

Консорциумите за управление на водите в Сицилия, единствените организации, отговорни за управлението на водите за целите на напояването, са под контрола на държавата вече повече от 30 години. В продължение на три десетилетия регионът не разполага с подходяща структура за управление, няма нови проекти, а поддръжката не се извършва правилно

Масимо Гаргано, генерален директор на италианската асоциация на консорциумите за напояване и управление на водите

Местните власти описват ситуацията като наистина сериозна. Те твърдят, че стотици семейства могат да останат без вода през следващите няколко месеца, ако не бъде приложен нов план за нормиране във възможно най-кратък срок. 

Между10 и 15 % от водата вече се разпределя по дажби в 55 общини. От следващия понеделник обаче нормирането на водата ще бъде въведено в над 93 общини, което ще засегне 850 000 жители. В някои случаи нормирането може да достигне до 45%.

Масимо Буруано, оперативен директор на регионално дружество, отговарящо за разпределението на водата

При толкова ниски нива на налична вода - администрациите се страхуват, че трябва да избират между това да я предоставят на местните жители или на земеделските производители.

Намаляването на течовете и повторното използване на отпадни води за селското стопанство може да помогне за решаването на част от проблема, но ефектът от тези решения ще се усети едва в дългосрочен план.

 Джорджия Орланди, Euronews