Политика

Социолог: Обединението на ПП и ДБ повишава интригата за първото място

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Журналист

Всички ние очакваме с най-голям интерес дали ще се осъществи обединението между ПП и ДБ. Ако то се състои се повишава интригата за първото място и се задава един нов заряд.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria социологът Елена Дариева.

На първо място обединението е желано за електоратите на тези формации. В по-голяма степен за избирателите на ПП. Над 75% от тях предпочитат да се явят обединени на изборите. Този дял за избирателите на ДБ е около 2/3.

Забелязва се една трансформация в отношението спрямо ГЕРБ, които имат стабилно национално представителство.

Партиите на промяната пропуснаха шанса си за едно обединение, което да акумулира енергията от 2020 г. Оттогава избирателите им преориентираха вота си от една към друга формация. Ако тази енергия се консолидира можем да очакваме отново да се възроди големият разказ за противостоенето между двата основни субекта - партиите на статуквото и партиите на промяната.

ДПС, които също имат стабилно представителство на всичките избори се представя изключително стабилно - получават около 300 000 гласа. Те заявиха претенции да си върнат територии, от които бяха отстъпили - Делян Пеевски пак може да е в листите.

При БСП имаше много негативна тенденция. Стартираха с 480 хил. гласа през април 2021 г., докато на последните избори през октомври 2022 г. стигнаха до 230 хил. Вътре наблюдаваме изключително засилваща се опозиция. Чуват се и гласове за предсрочна смяна на председателя Корнелия Нинова на конгреса на 11 февруари.

„Възраждане“ имаха много завиден електорален ръст. Увеличиха електоралния си дял от 5 на 10%. Потенциалът им обаче е ограничен, защото лидерът им Костадин Костадинов поддържа една много агресивна реторика, а българите не са агресивни като манталитет и това отблъсква.

На противоположния полюс е реториката на ген. Стефан Янев. „Български възход“ изиграха ролята на един дерадикализиращ фактор. Социологическите данни показват, че те ще бъдат представени и в следващия парламент.

Развръзка на политическата криза не се очаква и в 49-тото НС. Трудно ще се излъчи редовен кабинет.

Вижте цялото интервю във видеото.