Политика

Пламен Бобоков ще съди България заради разследването срещу него

От Euronews България Euronews България
Plamen Bobokov BGNES Пламен Бобоков, Снимка БГНЕС/Архив

"32 месеца, за които ще платят българските данъкоплатци". Това обяви адвокатът на Пламен Бобоков - Ина Лулчева пред БНР, след като преди ден прокуратурата обяви, че е прекратила разследването за търговия с влияние срещу президентския секретар Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков. 

"Делото се прекратява на основание липса на престъпление, което е констатирано още в първите дни", смята Лулчева, като подчерта, че ще бъде заведено дело, че „изобщо е повдигнато обвинение“.

Тези 32 месеца идват да покажат за сетен път, че прокуратурата е безконтролна и че в част от действията си тя не е подчинена на закона. Когато държиш един човек 32 месеца с досъдебно производство, т.е. той е ограничен в една голяма част от живота си, това е един механизъм за смачкване на икономически, политически или други неугодни лица, срещу който не може да се реагира и за който прокуратурата отговаря единствено по Закона за отговорността на държавата с парите на данъкоплатците", посочи адвокат Лулчева. Според нея през цялото време прокуратурата „не е събирала доказателства, защото не е имало какво да събира“.

Изведнъж се съобщи между другото, че делото е прекратено, каза тя и добави, че е научила от медиите за това. По думите ѝ вчера ѝ е било отказано от прокуратурата да ѝ бъде предоставено копие от постановлението. 

Според Лулчева сега въпросът отново е за отговорността на прокурорите и съдебната реформа, която да даде възможност да се търси такава отговорност.