Европа

ЕС доказал руска връзка в 15 000 случая на дезинформация

От Euronews България Euronews България
Belgium EU Foreign Ministers 23023423603754 Снимка: AP

ЕС разполага с ясни доказателства за 15 000 случая на дезинформация по вина на Русия, съобщи европейският върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Той уточни, че обхватът на събраните материали е от 2015 г. до днес, предаде БТА.

„Ако информацията е манипулирана, демокрацията не може да работи. Информацията е маслото в двигателя на демокрацията, трябва да бъде качествена. Русия се меси, за да повлияе на дебата в демократичните общества, от години инвестира в дезинформационна индустрия - много повече, отколкото ние инвестираме в противодействието на дезинформацията“, каза Борел.

Майстори са, хиляди хора работят постоянно в тази посока. Дезинформацията и пропагандата днес са оръжия на Кремъл, нанасят поражения, унищожават възможността на хората да разберат какво се случва. Русия е изградила мрежи за лъжи, подвеждане и дестабилизация, за да подкопае доверието в институциите и това е голяма заплаха за либералните демокрации, които разчитат на информацията, за да направят политически избор.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността

По неговите думи Русия полага усилия да наводни информационното пространство с постоянно изменящ се разказ за причините за войната в Украйна, така че накрая хората да изгубят доверие в съобщенията, които получават и повече да не вярват на нищо. "Русия използва информационната манипулация като решаващо военно средство. Не изстрелва само ракети, а се стреми да достигне до съзнанието на хората и да повлияе на разбирането им за войната", обобщи Борел.

Той припомни, че този подход не представлява новост и е измислен още от Йозеф Гьобелс по време на втората световна война.

"Новото са интензитетът, волята и средствата. Гьобелс нямаше интернет и достъп до социални мрежи. Но и днес изричането хиляда пъти на една лъжа води до нейното разпространение със скоростта на светлината, до всеки, навсякъде", обясни дипломат №1 на Евросъюза.

В този контекст той призовава Туитър и собственика на платформата Илън Мъск да спазват поетите ангажименти.

Имаме нужда от споделяне на данни за работата срещу дезинформацията, заяви Борел.

Наблюденията му сочат, че дезинформационните кампании са набрали скорост при пандемията от ковид, а днес е ясно, че войната не се води само на бойното поле, а и в информационното пространство.

"В Русия посегателството над свободата на словото и на медиите достигна невиждани размери, както при всеки авторитарен режим. Всеки, който се опитва да каже истината, бива обявяван за чуждестранен агент", посочи още Жозеп Борел.

Той съобщи, че ЕС ще обособи център за обработка на данните за заплахите, породени от дезинформацията. Предвижда се във всички представителства на ЕС по света да работи такъв специалист.