Икономика

Норвегия ще предостави 5-годишен пакет за подкрепа на Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Норвегия става все по-богата с всяка минута от войната в Украйна. От миналата година скандинавската страна удвои усилията си, за да помогне за компенсиране на спада в доставките на руски газ за Европа след инвазията на Москва в Украйна.

Но премиерът на Норвегия отрича да е "печалбар от войната".

 

Парите, идващи от продажби на нефт и газ, не постъпват в моя бюджет. Те постъпват в пенсионните фондове и това е нашият начин да разпределим тези приходи за бъдещите поколения.

Юнас Гар Стьоре – премиер на Норвегия

Стьоре отхвърля намеци от други лидери като този на Полша, че Осло, макар и неволно, се е облагодетелствал от войната в Украйна за собствена финансова изгода.

Норвегия ще стане един от най-големите донори на Украйна с петгодишния възстановителен план на стойност 75 милиарда крони или 7.3 милиарда долара.

 

Поели сме ангажимент в Норвегия да поддържаме високо ниво на подкрепа за Украйна. Норвегия е страна с късмет. Имаме приходи и възможност да направим разлика. И аз чувствам тази отговорност.

Йонас Гар Стьоре – премиер на Норвегия

Премиерът Стьоре съобщи, че финансовият пакет ще бъде разделен на две части, като половината от средствата ще бъдат предназначени за военна помощ, а другата половина – за хуманитарни нужди. Планът, предвиждащ отпускането на 1.5 милиарда долара годишно, ще бъде предложен за гласуване в парламента.