Свят

Лавров в Мали, подкрепя хунтата срещу джихадистите

От Euronews България Euronews България
900X506 Cmsv2 71514B4d 781A 5564 Ba0c E8cd86aec20c 6713386 (1) Външният министър на Мали Абдулайе Диоп (вляво) и руският му колега Сергей Лавров. Снимка: Africanews

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров пристига в Мали за разговори с лидерите на хунтата, които искат помощта на Москва в борбата с ислямисткото въстание, предаде АФП.

Посещението за по-малко от 24 часа ще бъде третото пътуване на Лавров в Африка от юли насам, част от опита за разширяване на присъствието на Русия на континента на фона на широката международна изолация след нахлуването на Москва в Украйна миналата година.

Откакто пое контрола над Мали в два преврата от август 2020 г. насам, военната хунта прие руската подкрепа, за да подпомогне антиджихадистката си борба. По-рано хунтата войските на бившия колониален владетел Франция.

Няколко малийски официални лица са пътували до Москва, но посещението на Лавров е "първото по рода си", насочено към затвърждаване на "нова динамика" за сътрудничество в областта на сигурността и икономиката между двете страни, според външното министерство на Мали.

Лавров ще проведе разговори с лидера на страната полковник Асими Гойта и неговия първи дипломат Абдулайе Диоп.

Мали вече получи самолети и хеликоптери от Русия, както и няколкостотин руски войници, описани от малийските лидери като инструктори, които помагат за укрепване на отбраната и суверенитета на Мали.

Западни официални лица и някои групи за защита на правата твърдят, че бойците всъщност са наемници от група "Вагнер“.

Лидерите на Мали твърдят, че са постигнали успехи в борбата срещу ислямистите, които през последното десетилетие са се насочили срещу правителството.

Но чуждестранните наблюдатели, включително ООН, поставиха под съмнение тези твърдения, като отбелязаха продължаващите нападения в северната и североизточната част на страната.