Политика

След три години: Прокуратурата установи, че Узунов и Бобоков не са извършили престъпление

От Euronews България Euronews България
Plamen Uzunov BGNES Снимка: БГНЕС

Делото срещу секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков е прекратено. Това обявиха от Софийската градска прокуратура в края на съобщение, в което детайлно се обяснява за продължаващо друго разследване, водено срещу Пламен Бобоков и брат му Атанас.

Пламен Узунов и Пламен Бобоков бяха разследвани за участие в престъпен сговор – опит да се влияе на длъжностни лица и длъжностно престъпление. Позовавайки се на чатове помежду им, от прокуратурата твърдяха, че бизнесменът е получавал секретна военна информация. Именно така е бил разкрит оперативният интерес на службата. Тогава от прокуратурата обявиха още, че са анализирани над 200 гигабайта информация, а Бобоков е комуникирал с различни адресати, в това число лица с имунитет, висши държавни служители, както и с подсъдими и обвиняеми лица по дела на Специализирана прокуратурата.

Именно тези обвинения бяха част от мотивите, с които прокуратурата нахлу в президентството, за да търси уличаващи документи през 2020 г. Акцията, определена по-късно от Иван Гешев като "комуникационна грешка" доведе до избухването на летните протести преди близо 3 г. 

В хода на разследването са събирани и проверявани доказателства за това дали за времето от ноември 2019 г. до края на януари 2020 г. в Русе и София е сговорено с едно или повече лица за търговия с влияние в страната или чужбина - престъпление по чл. 304б от НК, посочват сега от СГП.

Допълват, че в хода на разследването като обвиняеми са били привлечени Бобоков и Узунов - за престъпен сговор и за престъпления по служба. От събраните доказателства е било установено, че деянията не съставляват престъпления, допълват от обвинението, без да посочват повече подробности.

В края на 2021 г. Бобоков и Узунов осъдиха прокуратурата, че бездейства по това разследване, тъй като нито го внася в съда, нито го прекратява. Отделно пък арестите им бяха обявени за незаконни.

В началото на днешното съобщение от СГП заявяват, че разследването по т. нар. „Боклукгейт“, по което братята Бобокови бяха обвинени за участие в група за нерегламентирано управление на опасни отпадъци. Обвинението твърди, че заедно с други лица са участвали в схема, чрез която незаконно са били складирани и заравяни опасни отпадъци в завода за производство на акумулатори на Бобокови.

Разследването срещу братята започна преди повече от две години, а след закриването на спецсъда, материалите по него бяха прехвърлени в Софийски градски съд. В края на м. г. делото беше прекратено и върнато на прокуратурата, заради неясноти по обвинителния акт, но сега от прокуратурата твърдят, че разследването продължава.