Общество

Пламена Райкова, Национален институт по геофизика: Вторичните трусове може да продължат повече от година

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

След такова земетресение със сигурност ще се очакват вторични трусове. Може би в първите месеци ще има и такива с магнитуд между 5 и 6, които се водят умерено силни. И най-вероятно ще затихва във времето, като този период може да продължи повече от година.“

Това каза за Euronews Bulgaria Пламена Райкова от Националния институт по геофизика към БАН относно трусовете в Югоизточна Турция.

Новото земетресение, с магнитуд около 7.5 по Рихтер, отново е в същия район. До момента с магнитуд над 4 са регистрирани повече от 70 събития между Адана и Газиантеп“, съобщи тя.

Епицентърът е на повече от 1000 километра от нашата страна. Не се очаква да бъдат усетени трусовете. Както основният е много слабо усетен, така и последващите вероятно няма да бъдат усетени на територията на страната. За момента няма от какво да се притесняваме, спрямо това събитие“, смята геофизикът.

Този район е сеизмичен. Като цяло, територията на Турция е активна. През последните 10 години обаче, събитие с такава сила не е регистрирано в този район“, уточнява Райкова.