Свят

България и още девет държави от ЕС вече изпратиха спасителни екипи на Турция (Обновена)

От Euronews България Euronews България

10 държави от ЕС, сред които и България, вече изпратиха помощ на Турция.

 

Издирвателни екипи от България, Хърватия, Чехия, Франция, Гърция, Нидерландия, Полша, Румъния, Италия и Унгария вече са изпратени в помощ на пострадалите от земетресението в Турция, съобщи Европейската комисия. По-рано ЕК уточни, че е задействан европейският механизъм за гражданска защита.

В подкрепа на турските власти работи и европейската спътникова система "Коперник". Европейският съюз изпраща спасителни екипи и подготвя допълнителна помощ за Турция след силното земетресение в Турция и Сирия, заяви еврокомисарят по управление на кризи. Анкара е поискала помощ от ЕС. Израел също изрази  готовност да окаже помощ на Анкара

Ръководителите на ЕС и НАТО изразиха днес съпричастност с пострадалите от опустошителното земетресение и изразиха готовност двете организации да окажат необходимата помощ.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че е във връзка с турския президент Реджеп Ердоган и с турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Столтенберг допълва, че съюзниците вече работят по осигуряването на помощ.

Дълбоко съм натъжен от новините тази сутрин, написа в Туитър председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той добави, че ЕС е изцяло съпричастен с близките на загиналите и пострадалите. Европа е съпричастна с народите на Турция и Сирия, заяви председателят на Европейския парламент Роберта Мецола. 

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел също изрази подкрепа за двете пострадали държави. ЕС е готов да помогне, добави той.

Българското Министерство на отбраната изпраща аварийноспасителни екипи, които заминават към Турция с два самолета „Спартан”. Към тях ще се присъединят и 15 души от аварийната дирекция на Столична община, оборудвани със специализирана техника за издирване и спасяване – термокамери, виброкамера, дрон.

Българският червен кръст е в готовност да предостави хуманитарна помощ на турския Червен полумесец за нуждите на пострадалото население. От организацията предлагат походни легла, надуваеми матраци, възглавници, завивки и спално бельо, хавлиени кърпи, както и палатки, радиатори, кухненска посуда. В готовност да отпътува за Турция е и екип за търсене и спасяване от 13 души с кучета от Планинската спасителна служба на БЧК.

Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер удари окрък Кахраманмараш призори. То бе усетено както в Турция, така и в Сирия и Ливан.

 

Включване на Йоана Георгиева на живо от летище "Враждебна" вижте във видеото: