Общество

Анастасия Кирилова, НИМХ: Ледени дни до сряда, следва плавно повишение на температурите

От Ани Балджиян Ани Балджиян Журналист

Кодове ще има до сряда, до когато дните ще са ледени, след това температурите ще се повишат плавно, очаква ни омекване в края на седмицата. Такава прогноза направи в студиото на Euronews Bulgaria Анастасия Кирилова, синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология.

 

Нашият регион е с доста ниски температури, днес продължават валежите в Източна България, по Черноморието натрупа 4 см сняг, на Черни връх снежната покривка е над 80 см. Сняг има достатъчно, няма да се стопи толкова лесно, в следващата седмица температурите в планините ще останат същите, въпреки затоплянето.

Минималните температури се повишават доста, северният вятър в Източна България ще продължи до сряда. Оранжев код.

 „Не очакваме съществени валежи до края на тази седмица. Между 5 и 10 метра в секунда ще бъде скоростта на вятъра“, каза Кирилова.

В момента максималните температури са отрицателни и по близки до нулата и следващите два дни ще бъдат много ниски, доста студ ще има. Очакваме в следобедните часове да има разкъсване на облачността, не очакваме сняг да вали в София днес“, прогнозира синоптикът.

По думите ѝ за Деня на влюбените (14 февруари) се надяваме да не е мъгливо.

Очаква ни относително сух период между 7 и 15 февруари, след това ще има смени с и без валежи, каза още тя.Цялото интервю вижте във видеото.