Политика

Меглена Плугчиева: Заради честите избори, България не стои убедително пред света

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Определено имаше шансове и с първия, с втория и с третия мандат даже, но явно разделителните линии са доста големи. Странното е, че от една страни всички обявиха едни и същи приоритети, а в крайна сметка не съумяха да намерят нужния консенсус, за да ги подкрепят, независимо с кой мандат.“

Това коментира в студиото на „Добро утро, Европа“ Меглена Плугчиева – бивш вицепремиер в правителството на Сергей Станишев и посланик на България в Германия.

Във вътрешнополитически план това не е добре и говори за една нестабилност, която се отразява и в икономически план. Дестабилизира и разочарова обществото. Във външнополитически план изглеждаме лошо, защото в продължение на две години не изглеждаме достатъчно убедително пред партньорите ни в ЕС и на Западните Балкани, след като сме непрекъснато в процес на избори.

По думите на Плугчиева всяка една от партиите се фокусира върху твърдото ядро на своя електорат, вместо мисли далеч по-широко за интересите на българското общество.

По отношение на последната криза в отношенията ни с Република Северна Македония, Плугчиева отбеляза, че е необходима деескалация, а в югозападната ни съседка въпросът с членството в ЕС има силно емоционална страна.

„Това общество е непрекъснато в процес на очакване, което не се случва. Там се трупа напрежение и разочарование“, коментира дипломатът.

Тя подчерта, че нямаме нужда от мегафонна дипломация, а от тиха и действаща дипломация такава, както и от съдействието на Брюксел.

Целия разговор вижте във видеото.