Избори 2023

И „Да, България“ даде зелена светлина за обединение с „Промяната“

От Euronews България Euronews България

Националният съвет на „Да, България“ даде мандат на ръководството си да преговаря за предизборно или следизборно коалиционно споразумение с „Продължаваме промяната“. Това съобщиха от пресцентъра на партията късно снощи.

Ден по-рано същото направи и другия партньор в коалицията „Демократична България“ – ДСБ.

Решението на „Да, България“ е в две посоки – сключване на коалиционно споразумение с ПП и изготвяне на съвместна управленска програма. А декларираната цел – първо място на предсрочните избори през април.

„Националният съвет на „Да, България“ обсъди политическата обстановка в страната и оцени със загриженост рисковете от задълбочаващата се политическа криза и налагащия се модел на президентско управление. Страната губи посока и се превръща в лесна мишена за хибридни атаки и токсичен популизъм“, се казва в позицията.

Партията на Христо Иванов препотвърждава, че в бъдещите коалиционни действия ще се ръководи от приоритетите, които бяха очертани и при опитите за съставяне на правителство в 48-ото Народно събрание – приемане на България в Шенген, влизане в Еврозоната, „депутинизация“ на страната и укрепване на националната сигурност, в т. ч. осигуряване на енергийна независимост от Москва, реализиране на Плана за възстановяване и устойчивост и провеждане на правосъдна реформа.

Волята за обединение на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ за изборите на 2 април набра скорост през последните седмици, а през уикенда представители и на трите основни формации – ДСБ, „Да, България“ и ПП заявиха амбиция то да стане първа политическа сила в 49-ия парламент.

Преди изборите за 48-ия от „Демократична България“ отправиха същата покана към ПП, но тогава Кирил Петков и Асен Василев я отклониха – с аргумент, че такъв съюз не би дал съществена добавена стойност към резултатите им. Въпреки това двете формации запазиха общите си политически действия в рамките на отиващото си народно събрание.