Общество

Фаворити за антинаградите "Big Brother" са МВР, НАП, МОН, мобилните оператори и банка ДСК

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Антинаградите "Големият брат" за 2023-а година ще бъдат връчени на специална церемония днес. Поводът е Европейският ден за защита на личните данни. Кои са големите нарушители в интернет и как да защитим личната си информация? Отговорите от адвокат Александър Кашъмов - експерт към Програма "Достъп до информация", и Димитър Ганчев от Интернет общество - България. 

"Наградите се дават вече 20-та година. Не успяваме всяка година да се организираме, но на няколко години правим такива церемонии. Това е осмата поред. Името идва от "Големият брат", романът на Оруел, онзи, който мачка правата на гражданите. Всяка година имаме добри номинации. Най-често сме награждавали МВР, Народното събрание, дори и шоуто "Big Brother", каза Александър Кашъмов.

„Този път номинираните са малко. Изявеният фаворит е Министерството на вътрешните работи. Телефонните оператори трябва да пазят 6 месеца разговорите на абонатите си, с случай, че те потрябват на МВР. Те също са номинирани. НАП също са номинирани с повод изтичане на данни и банка ДСК. Има номинация и за партия "Възраждане" за публикувани ЕГН-та и Министерство на образованието“, обясни Димитър Ганчев.

Има и много други, но тези са по-сериозните. Ако искате личните ви данни да са защитени, не ги качвайте там, препоръча адвокат Кашъмов.



Целия разговор вижте във видеото.