Добро Утро, Европа

Румен Йончев, БВ: Не е хубаво един сценарий да се повтаря, защото става банален

От Диана Радева Диана Радева Водещ

"Нашата позиция за референдумите е, че трябва да бъдат ползвани внимателно. Те не трябва да бъдат използвани като криле от партиите, за да долетят до Народното събрание с тях. Мисля, че сценаристите от "Има такъв народ" трябва да бъдат по-талантливи. Не е хубаво един сценарий да се повтаря, защото става банален.“

Това каза депутатът от „Български възход“ Румен Йончев относно подписката за референдум, инициирана от „Има такъв народ“.

 

В последните дни се работи изцяло в предизборен режим. Очакванията на обществото бяха, че единствено "Български възход" може да бъде катализатор на обединение в 48-ото Народно събрание.

„Ние бяхме последователни и казваме, че, ако искаме да има управление трябва да има разговор между политическите сили. Надявам се тя да бъде все по-застъпена и от другите партии в следващото Народно събрание“, каза още Йончев.

Той коментира и последните законодателни промени, свързани с правосъдието.

 

Президентът е прав, но не са пропуснати три месеца, а 30 години, за да работи нашата правосъдна система по-добре. Като че ли партиите не искат да се случи правосъдната реформа, но всички партии ще продължат предизборно да говорят за нея. На всички българи е ясно, че без конституционна промяна няма да се случи такава реформа. Тези промени, които приехме тази седмица, са на ръба на Конституцията. Дори да бъдат приети на второ четене, вероятно ще паднат от Конституционния съд. Това, което трябва да направи следващото Народно събрание, е да събере повече от 160 човека, за да направим нужните промени.

Що се отнася до актуалната политическа ситуация, гостът заяви следното:

 

Партиите в момента не могат да взаимодействат. Те са изпратени там за да решават проблемите на хората, но те не правят това. Ние се борим за това.

Ние сме обърнати към всички български граждани. Мисля, че подкрепата към нас до момента е достатъчна, убеден е Йончев.

 

Цялото интервю вижте във видеото.