Добро Утро, Европа

Генерал от резерва и бивш премиер в битка за президентския пост в Чехия

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Бивш премиер и бивш генерал от командването на НАТО се състезават за нов лидерски пост - този на президент на Чехия.

Aндрей Бабиш и Петър Павел достигнаха до балотажа за държавен глава по-рано през месеца при избирателна активност над 68 на сто.

Гласуването на втория тур продължава два дена. Двамата кандидати вече дадоха своя вот.

 

Споразумяхме се с министър-председателя, че не искаме обществото да е толкова разделено, както обичайно е след президентските избори. Че искаме да направим нещо заедно, за да приключи враждебността между хората. Готов съм на това, ако спечеля.

Андрей Бабиш, кандидат за президент на Чехия

Искам да работя с приличие и достойнство. По начин, по който няма да опетня поста. Бих комуникирал не само с обществото, но и с медиите. Бих комуникирал в реалността такава, каквато е, вместо през розови очила. И най-вече - бих се фокусирал върху решения, които са добри за цялата страна, не само за самия президент.

Петър Павел, кандидат за президент на Чехия

Чешкият премиер Петър Фиала и част от кандидатите, които отпаднаха от президентската надпревара, обявиха, че подкрепят Павел. Милиардерът Бабиш, който оглавява най-голямата опозиционна партия в Чехия, представя себе си като защитник на по-бедните в страната.

Победителят ще заеме мястото на Милош Земан, който по конституция няма право на трети мандат. Държавният глава напуска поста през месец март.