Икономика

Ресторантьорите дадоха заден за задължителния бакшиш (обновена)

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Задължителен бакшиш в размер на 10% от сметката искат ресторантьорите в страната. Причината е, че по този начин допълнителната сума, която клиентът е решил да заплати, може легитимно да бъде представена към Агенцията по приходите, тъй като към момента няма как да се декларира.

„Проблемът е, че той трябва да бъде узаконен. И според нас, не би трябвало да се облага с някакви данъци, които да намаляват неговата сума спрямо тези, които я получават“, обяснява Емил Коларов от „Сдружение на заведенията в България“ относно бакшиша.

Ден след като излезе новината обаче от Българската асоциация на заведенията разпространиха позиция, че подобни искания от тяхна страна няма.

 

 

Не е сигурно как точно ще се договорим с НАП, въпросът е да е узаконен. Има различни схеми, по които това може да стане.

Емил Коларов, „Сдружение на заведенията в България“

„Имаме проблеми с бакшишите, които се пускат през ПОС терминал, защото там съвсем нямаме вариант, по който да ги узаконим. Ние трябва да ги маркираме като някаква друга дейност от наша страна, за която да платим ДДС, да платим данъка на края на годината“, поясни Коларов.

„Всъщност, давайки парите на сервитьора или на бармана, де факто при нас остават едни 30%, които са за наша сметка, при положение, че ние не сме вземали абсолютно никакви от тези средства“, каза още ресторантьорът.

"От БАС не сме разпостранили нито прессъобщение нито документ, в който да казваме, че имаме намерения за законодателна инициатива по тази тема", контрира Павлин Петров, съпредседател на Българската асоциация на заведенията. 

Преди две години в действителност е имало разговори между ресторантьорите и агенцията по приходите, на който се е обсъждало, че при наличие на повече пари в служител на заведението, отколкото е отчела касата, се предвиждат санкции. "Тогава казахме, в повечето случаи това е бакшиш и трябва да се направи някакъв регламент, при който до допустими стойности над касовата наличност се приема за бакшиш", допълни Петров. 

Оказва се, че липсата на дефиниция на позната практика като даването на бакшиш създава сериозни проблеми на работещите в заведенията.