Общество

Роми и българи в Златарица празнуват заедно Василица

От Euronews България Euronews България

Ромите у нас празнуват днес Василица или Банго Васил. Празникът продължава с тридневни тържества – от 13 до 15 януари, и е известен още като „Ромската Нова Година“. В Златарица по традиция се събраха на празника повече от 120 роми и българи, и техни гости от Лясковец, Сливен, Градец и се веселиха цяла нощ.

Легендата разказва, че Банго (в превод – „Куцият“) Васил възстановява разрушен от дявола мост, за да преминат по него ромите и така ги спасява от удавяне. В Златарица живеят различни етноси – роми, власи, помаци, българи и турци. Всички те заедно посрещат Новата година с пищни многолюдни тържества като спазват традициите.

Не знам на друго място могат ли да съжителстват в такъв синхрон! Навреме се интегрирахме и затова ни е лесно сега!

Митко Болтаджиев, музикант

„Българи, цигани, сядаме на една маса, хапваме, пийваме и се веселим!“, казва Диян Ангелов.

„Празнуваме заедно в селото, защото всички хора се уважаваме! Заедно, защото ни е приятно! Те са възпитани хора!“, споделя местна жена.

По традиция на трапезата трябва да присъства пернато животно.

„Трябва да има хвърчащо животно…Дали ще е кокошка, дали ще е петел, дали ще е патка -– трябва да има хвърчащо животно! От моите родители, от баба дядо съм чувал, че те го отнасят Свети Василий горе. И има един специалитет при нас – циганска яхния се казва. Сухи домати, суха бамя, сух патладжан! Това е деликатесът на вечерта“, казва Болтаджиев.

„Този празник е важен, защото преди много години, както казват старите хора, Васил Куция ни е спасил от изгнание и се празнува с изпращане на старата нова година. Правим баница, пиле, сарми , обичайно и сега, в 12 часа ще я посрещнем нашата ромска нова година!..Патица…баница с късмети се прави, питка се прави!“, допълва Диян Ангелов.
С много музика и танци до след полунощ в балканското градче посрещнаха ромската нова година.

Ромите се пожелават тя да им донесе най-вече здраве и берекет.

Вижте повече във видеото.