Euronews Primetime

Франсоа Шиняк, Euronews: Всеки, който воюва срещу демокрацията, атакува журналистиката

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Журналист

На старта на новата година отбелязахме още един юбилей. На 1 януари преди 30 години стартира излъчването на международния телевизионен канал Euronews – първият по рода си проект в Европа. Как Euronews  от новинарски телевизионен канал се превърна в ново средство за комуникация в Европа и как се промени ролята на медиите през тези 30 години - Мария Кръстанова разговаря с редакционния мениджър на медията Франсоа Шиняк.  

 

30 години Euronews. Честит рожден ден на всички колеги от международната мрежа. Искам да започна интервюто си с въпроса как започна кариерата Ви в Euronews?

Благодаря Ви за добрите пожелания. Позволете ми първо да ви отвърна със същото и да пожелая на Euronews Bulgaria една амбициозна 2023 г. след талантливите 9 месеца, които съпътстваха старта ви през май 2022 г.

Пътят ми с Euronews започна преди 22 години, години след старта на този канал и тази група, в която продължавам да работя и да се развивам. Започнах като журналист, владеещ два езика. След това станах редактор, заместник-редактор, бях репортер в Африка, по време на войните или при отразяването на смъртта на Нелсън Мандела. След това работих за Euronews от Дубай, а през 2016 г. бях назначен за редакционен ръководител на Africanews, двуезичния панафрикански изцяло новинарски канал на групата Euronews. И оттогава аз съм начело. След повече от 6 години съществуване от нулата стигнахме до 38 милиона домакинства в Африка и по света. През последните три години бях и редакционен мениджър на мрежата от филиали на групата. В това си качество отговарях за стартирането на Euronews България през май миналата година.

Европейската общност се променя динамично. 2022 г. изправи жителите на Стария континент пред нови важни предизвикателства. В този контекст можете ли да сравните ролята на медиите, когато Euronews се появи на медийния пазар за пръв път, и времето, в което живеем днес? Достъпът до информация сега е изключително лесен.

Да, 2022 г. за европейския континент като цяло и за Европейския съюз в частност е синоним на важни и драматични моменти, тъй като конфликтът между Русия и Украйна разтърси някои основи. Това показва, на първо място, че стабилността на европейския континент постоянно е под въпрос и че изграждането на стабилно и мирно цяло е ежедневна задача. И тъй като въпросът ви се отнася до журналистиката, да, тя се е променила и би било грешка да не го признаем. Дигитализацията на професията е в ход. С появата на интернет информационните практики бяха дълбоко променени. Можем да говорим за културен шок. За тридесет години печатната преса, радиото и телевизията претърпяха безпрецедентна трансформация. Информацията вече не е вертикална, както беше през 90-те години, а фрагментирана и хоризонтална. Видеото се превърна в основен формат. Станахме свидетели на появата на мобилната журналистика, която може да снима, режисира и редактира видео от смартфон. Журналистите вече са мултимедийни, могат да напишат статия за уебсайта, да водят предаване или да представят новина по радиото, да запишат видео. Тази цифрова трансформация е съпроводена с появата на нови професии и умения: има създателии на мултимедийно съдържание, журналисти, които публикуват данни, блогъри, уеб редактори, техници.

Накратко, понятието за журналистика се умножи и тази цифрова трансформация не е приключила. Факт е, че тази важна, неизбежна и продължаваща дигитализация показа, че основите на журналистиката са все същите: независимост и надеждност при предоставянето на бърза и ефективна информация. Тези основи позволяват например да се борим с фалшивите новини.

Подкрепяте ли мнението, че в кризи като руската инвазия в Украйна медиите трябва да продължат да дават място на "всички гледни точки"? Този общоприет принцип на журналистиката е обект на много критики.

Винаги ще има търсене на журналистическо мнение. То съществува, съществувало е и ще продължи да съществува.

През последните 30 години обаче не сме били в тази парадигма в рамките на Euronews. Журналистиката винаги ще бъде критикувана, хората винаги ще нападат тези, които я правят и предоставят информацията. Защо? През последните 22 години и през последните 30 години от кариерата ми забелязах едно нещо, което не се променя. Винаги, когато демокрацията е в опасност, се атакува журналистиката. Или, по-точно казано, всеки път, когато някой в Европа или другаде иска да отслаби демокрацията, да подкопае основите ѝ, да атакува легитимността ѝ, той не я атакува директно, а атакува един от нейните стълбове - журналистиката. Виждал съм го преди и го виждам отново днес. Ето защо трябва да продължим да защитаваме тази професия и хората, които я упражняват.

Вие сте директор на AfricaNews. Като такъв сте запознат с медийната среда в тази страна. Разкажете ни какви са основните разлики между журналистиката в Африка и в Европа.

Няма такива. Постулирането, че има разлики, е грешка. И дава аргумент на онези, които обичат да критикуват тази професия и биха искали тя да бъде отслабена. Както в Африка, така и тук, в Азия, Европа или в Южна Америка, изискванията и предизвикателствата са едни и същи.

Какъв съвет бихте дали на младите хора, които започват кариера в журналистиката? Какво трябва да са готови да пожертват?

Бих им казал да не се колебаят. Бих им казал, че подобно на мен преди 30 години, те са на прага на важни и вълнуващи промени и открития. Защо подхождаме към тази професия като към жертва? Защо журналистът трябва да се жертва повече от лекаря, адвоката, счетоводителя, специалиста по дигитален маркетинг? Журналистиката не е жертва, а професия на бъдещето, опора, ключов фактор в политическото, икономическото и културното развитие на една нация.

Благодаря ви, Франсоа!

Аз ви благодаря! Желая на Euronews Bulgaria една успешна и амбициозна 2023г.