Европа

125 000 жилища в Париж останаха без ток поради авария

От Euronews България Euronews България
Tok Elektrichestvo Stulb Zhici BGNES Снимка: БГНЕС

Около 125 000 жилища в Париж останаха временно без ток в четвъртък вечерта поради повреден трансформатор, но ситуацията вече се нормализира, съобщи френският оператор на електрическата мрежа RTE. По-рано стана известно, че след аварията, станала около 22:15 местно време без електричество са останали жилища в югоизточната част на Париж. Според RTE прекъсването на тока се дължи на повреда в трансформатора на енергийната компания Enedis. Аварията засегна 3-ти, 4-ти и 5-ти район на Париж, към момента ситуацията с електрозахранването се нормализира. Очаква се френските власти на 9 декември да извършат тестови прекъсвания на електрозахранването в редица региони, предава БГНЕС.

Последно RTE съобщи, че във Франция са възможни краткотрайни прекъсвания на електрозахранването в определени райони по време на пиковите часове на потребление: от 8 до 13 и от 18 до 20 часа.

В същото време френският президент Еманюел Макрон наскоро реагира остро на журналистически въпрос за възможни прекъсвания на тока във Франция тази зима, като призова да спре плашенето на хората с „абсурдни сценарии“.