Свят

Путин пак заговори за ядрен удар: Не сме луди, знаем какво означава това

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Russia Putin AP Снимка: АП, архив

Руският президент Владимир Путин заяви, че рискът от ядрена война нараства - последното от поредица подобни предупреждения, но че Русия разглежда арсенала си като средство за ответен удар, а не като средство за нанасяне на първи удар, съобщава Ройтерс.

"Не сме полудели, осъзнаваме какво представляват ядрените оръжия", каза Путин. "Разполагаме с тези средства в по-усъвършенствана и модерна форма от всяка друга ядрена държава ... Но нямаме намерение да обикаляме света, размахвайки това оръжие като бръснач."

Той допълни, че армията му може да се сражава в Украйна още дълго време, но не вижда "смисъл" да мобилизира допълнителни войници в този момент.

"Що се отнася до продължителността на специалната военна операция, то, разбира се, това може да бъде дълъг процес", каза Путин, използвайки предпочитания от него термин за руската инвазия, започнала през февруари.

По време на предавано по телевизията заседание на неговия Съвет по правата на човека, в което доминираше темата за войната, Путин обяви, че руснаците "ще се защитават с всички средства, с които разполагат", като заяви, че на Запад гледат на Русия като на "второкласна държава, която изобщо няма право да съществува".