Политика

Митрофанова и руският митрополит Антоний гостували на Симеон ІІ

От Euronews България Euronews България

Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова и викарият на руския патриарх Кирил - митрополит Антоний, са били гости на Симеон Сакскобургготски вчера. Това става ясно от фотографии и публикация в сайта на службата за външноцърковни връзки на Московската патриаршия, чийто председател е самият митрополит Антоний.

В същия ден пред Руската църква в София се проведоха протести срещу неговата визита. Причината е, че Руската православна църква открито и недвусмислено подкрепя агресията на Кремъл в Украйна, а България официално фигурира в списъка на Москва с неприятелски държави. Протестът блокира гостите в Руската църква, където се проведе литургия. А това ги принуди на напуснат храма през заден вход.

Информацията за срещата на Симеон с Антоний първи откри сайтът factor.bg. Чак в късния следобед тя бе публикувана и в официалния сайт на Сакскобургготски.  

Визитата на духовника да не бе оповестена предварително. За нея се разбра от неофициални постове в социалните мрежи, един от които бе на „Демократична България“. Въпреки това постфактум в сайта на Московската патриаршия е обявено, че Антоний е пристигнал в България да вземе участие в тържества по случай 70-годишнината от основаването на руското подворие в България.

„Волоколамският митрополит Антоний, от името на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, сърдечно поздрави Симеон II Сакскобургготски, като отбеляза изключителния му принос за запазване на единството на Българската православна църква и укрепване на нейните позиции в българското общество, както и личния принос на главата на Царския дом на България за укрепване на отношенията между Руската и Българската православна църква“, гласи публикацията в сайта на Московската патриаршия.

Записано е още, че Симеон II е предал „най-добри пожелания на Негово Светейшество патриарх Кирил“.