Политика

Екатерина Димитрова: Влизането на Румъния в Шенген без България ще е ужасно за страната ни

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Тези действия от последните седмици, които наблюдаваме, са наистина засилена дипломатическа активност, но случвали ли са те преди това? В кой момент нашите дипломати и политици са знаели, че е възможно България да изостане толкова от Румъния и изобщо да има такава опасност да се блокира членството ни в Шенген.

Това коментира в ефира на Euronews Bulgaria председателят на младежката организация на "ПанЕвропа България" Екатерина Димитрова. Според нея все още имаме много работа по пътя ни към Шенген.

Дори не искам да си помислям какво би се случило, ако изпаднем в най-лошата хипотеза, да има някаква граница между България и Румъния, тоест те да влязат в Шенген, а ние не. Това ще бъде ужасяващо.

По думите на Димитрова един от аргументите на Холандия за блокадата на България е, че трябва да има отново доклади по т.нар. CVM (механизъм за сътрудничество и проверка), който беше прекратен в края на 2019 г.

„Трудно би се случило това, защото вече ЕК е излязла с решение, че няма нужда да продължава с докладите по този механизъм, така че това искане съмнявам се да се осъществи. От 2019 г. има нов хоризонтален механизъм за всички държави членки. През юли месец излезе първият доклад по него и там критиките към България не са много повече от тези за останалите държави“, подчерта Димитрова.

Тя допълни, че България има своите предизвикателства и трябва да адресира проблемите с върховенството на закона и борбата с корупцията.

Тя допълни, че България има своите предизвикателства и трябва да адресира проблемите с върховенството на закона и борбата с корупцията и в никакъв случай да не се отказваме от тази цел да бъдем все по-интегрирани в ЕС.

Присъединяването на България към Шенген ще донесе редица ползи – свободно придвижване на хората, отворени граници за бизнеса, повишаване на вътрешния стокообмен и донякъде облекчаване на граничните пунктове.

„Разбира се, те са положили със сигурност усилия, включително и дипломатически, лошото е, че река Дунав е някакъв вид естествена граница“, отбеляза Димитрова.

Тя подчерта още, че България трябва да покаже желание за реформи.

Целия разговор вижте във видеото.