Европа

Масови арести в Германия по подозрение в опит за държавен преврат (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Специални полицейски сили извършиха серия от обиски и арести в цяла Германия. Операцията е срещу крайнодесни екстремисти, заподозрени в предстоящ опит за държавен преврат, съобщи AP.

22-ма германски граждани са арестувани по подозрение за „членство в терористична организация“. Други трима, сред които и руснак, са задържани за подкрепа на тази организация. Тя се нарича „Граждани на Райха“, а членовете й отхвърлят следвоенната конституция на Германия и призовава за сваляне на правителството.

Около 3000 полицейски служители са участвали в специалната операция, съобщиха от прокуратурата. Те са извършили обиски на 130 обекта в 11 от 16-те провинции на Германия.

Der Spiegel съобщи, че сред претърсените места са казармите на германското подразделение на специалните сили KSK в югозападния град Калв. В миналото подразделението е било проверявано заради предполагаемо участие на някои войници в крайнодесни движения.

Официалните власти не потвърдиха и не отрекоха тази информация.

Смята се, че заподозрените искали да сложат дребен благородник за нов лидер на Германия и били в контакт със служители на руското посолство относно схемата.

Руското посолство в Берлин отрече да има връзки с терористични групи или незаконни организации в Германия.

Наред с арестите в Германия, прокурорите съобщиха, че едно лице е било задържано в австрийския град Кицбюел, а друго - в италианския град Перуджа.

Заподозрените водачи на групата са обвинени в основаването на „терористична организация с цел да преобърнат съществуващия държавен ред в Германия и да го заменят със своя собствена форма на държава, която вече е в процес на създаване“.

Заподозрените са били наясно, че целта им може да бъде постигната само с военни средства и със сила, твърдят прокурорите.

Твърди се, че те са вярвали в „конгломерат от теории на конспирацията, състоящ се от разкази от т.нар. граждани на Райха, както и от идеологията на конспиративното движение Qanon“, се казва в изявлението на прокурорите.

Наред с други неща, те са планирали да щурмуват сградата на Бундестага, да атакуват електроснабдяването и да свалят федералното правителство, за да завземат властта. Водещите следователи определят днешната операция срещу групата като безпрецедентна: „По своя обхват тя надхвърля всички измерения“, съобщи германското издание Тагесшау, цитирано от БГНЕС.

Значителна част от групата е съставена от бивши войници на Бундесвера и народната армия на ГДР, а сред тях има и мъже със специална военна подготовка. Затова групата се смята за особено опасна.

Един от членовете ѝ е Рюдигер фон П. В началото на 90-те години той е командир на парашутен батальон в специалните сили, а след това е уволнен за присвояване и продажба на държавно оръжие. Рюдигер е смятан за отговорник на групата. Сред заподозрените има и друг бивш редовен войник с криминално досие – Марко Ф. Х. И Марко, и Рюдигер са активни участници в протестното движение срещу коронавирусните мерки.

Освен служители от антитерористичното звено GSG 9 на Федералната полиция, за ареста на обвиняемите и за гарантиране на сигурността по време на претърсванията са изпратени и служители от няколко специални звена на федералните провинции. Причината за това е, че разследващите вече са имали данни за наличието на множество оръжия у заподозрените, някои от които законно притежавани.

Според информация на ARD и SWR централната фигура в групата е принц Хайнрих XІІІ Ройс, потомък на отдавна съществуващ княжески род от днешна Тюрингия. 71-годишният мъж от няколко години публично защитава своите странни тези на райхсбюргер (гражданин на Райха). През 2019 г. например той се яви като говорител на "Worldwebforum" в Швейцария и заяви, че Федералната република не е суверенна държава, а все още е под контрола на съюзниците. В друг видеоклип в мрежата той нарича държавата, а също и съдебната система „фирми“.

В случай на успех с планирания преврат за него е била предвидена роля на регент, който да застане начело на новия райх, твърдят разследващите. Ройс работи като самостоятелен финансов консултант във Франкфурт на Майн и притежава ловна хижа в Тюрингия. Според информация от средите по сигурността, членовете на групата са се срещали там няколко пъти през тази година.

Принц Хайнрих XIV, който е говорител на фамилията Ройс, описа през юли тази година заблудения член на фамилията като "объркан старец", който "сега е привърженик на заблудите на конспиративните теории". Хайнрих XIII вече е напуснал семейството преди 14 години по своя собствена молба, припомня „Велт“.

В семейството принц Хайнрих XIII Ройс е смятан за "персона нон грата" заради дивите си конспиративни разкази. От друга страна, на райхсбюргерската сцена той си спечелва репутацията на смел просветител. Видеоклиповете му се споделят в съответните канали в Telegram. Те срещат одобрение и в каналите на "инакомислещите".

Твърди се, че за подготовката на планираното превземане на властта е създаден своеобразен „кабинет в сянка“, начело с Хайнрих XІІІ Ройс. В него се появява името на „правосъдния министър“ , отреден на бившата депутатка от AfD Биргит Малсак-Винкеман. Тя също е сред обвиняемите. След като миналата година напусна Бундестага, Малсак-Винкеман отново работи като съдия в Берлин. Предишните опити на администрацията на Берлинския сенат да я отстрани от съдийската длъжност заради участието ѝ в AfD досега са били неуспешни.

Друг обвиняем е докторът по право Тим Паул Г. Той е трябвало да поеме поста на външен министър, а Матес Х. от Баден-Вюртемберг, който от години е известен като Райхсбюргер идеолог, е бил определен да се занимава с въпросите на международното право. Лекарката Мелани Р. от Долна Саксония е включена в списъка като евентуален министър на здравеопазването. Според разследващите тя е подпомагала групата и финансово. Друго министерство е трябвало да отговаря за "прехвърлянето" на управлението.

Предполага се, че групата се е опитвала да вербува и действащи войници.