Свят

Демократите в САЩ се пребориха за абсолютно мнозинство в Сената

От Euronews България Euronews България

Сенаторът от Демократическата партия Рафаел Уорнък победи републиканския претендент Хършъл Уокър на втория тур на изборите в Джорджия. Резултатите от междинните избори в щата бяха ключови и осигуриха на демократите абсолютно мнозинство в Сената до края на мандата на президента Джо Байдън, съобщи AP.

Така демократите ще имат мнозинство в Сената от 51 на 49 гласа. Правителството обаче ще бъде разделено, тъй като републиканците доминират, макар и с малко, Камарата на представителите.

На изборите миналия месец Уорнък поведе пред Уокър с 37 000 гласа от почти 4 милиона подадени, но не успя да достигне необходимия праг от 50 %. Така се стигна до балотаж.

"Често казвам, че гласуването е своеобразна молитва за света, който желаем за себе си и за нашите деца. Джорджия, вие се молихте с устните, с ръцете, с краката си. Положихте много труд и ето, че успяхме заедно", заяви победителят Уорнък, който е баптистки пастор и първият чернокож сенатор в щата. 

Победата на демократите в Джорджия затвърждава мястото на щата като бойно поле в дълбокия Юг две години след като Уорнък и неговият колега демократ от Джорджия Джон Ософ спечелиха изборите през 2021 година и осигури на партията контрол над Сената само няколко месеца след като Байдън стана първият спечелил в Джорджия кандидат за президент на демократите.

Футболната легенда Хършъл Уокър призна загубата си. „Числата изглеждат така, сякаш няма да се съберат“, каза той пред свои привърженици преди обявяването на окончателните резултати.

„В живота няма оправдания и сега няма да се оправдавам, защото водихме адски тежка битка“, добави Уокър.