Европа

Русия може да се съгласи, че е нужен мир, но засега няма да има преговори

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Москва не изключи да приеме необходимостта от мирни преговори, но на този етап, това изглежда малко вероятно. Тази позиция за перспективите за край на войната в Украйна заяви говорителят на руския президент Владимир Путин. Според Дмитрий Песков, така наречената от тях „специалната военна операция“ трябва да постигне целите си.

Русия може да се съгласи със САЩ за нуждата от траен мир в Украйна, но говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази песимизъм по отношение на перспективата за преговори. Поне докато не бъдат постигнати целите на "специалната военна операция".

Що се отнася до перспективите за преговори, на този етап не можем да ги видим. Казвали сме го много пъти. Целите на специалната военна операция трябва да бъдат постигнати. Руската федерация трябва да постигне и ще постигне заявените си цели.

Дмитрий Песков, говорител на руския президент

Както американският президент Джо Байдън, така и руският му колега Владимир Путин казаха, че са отворени за дипломатическо решение за Украйна. Засега обаче не се очертава двамата лидери да се срещнат, а освен това и двете страни не са съгласни с условията за преговори.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън каза, че конфликтът в Украйна, който вече продължава десети месец, почти със сигурност ще завърши с дипломация и преговори и че е нужен "справедлив и траен мир".

Русия свиква на 9 декември заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с доставката на оръжие за Украйна, съобщи постоянният представител на страната в международната организация Василий Небензя. Според него западното оръжие, предназначено за Украйна, попадало все по-често в ръцете на бандити и терористи не само в Европа, но и в Близкия изток и Африка.

"Съветът за сигурност се събира веднъж седмично, обикновено е така. Но безусловно, курсът на украинския режим за продължаване на терористичните атаки представлява заплаха. Разбира се, това се взема под внимание и ние предприемаме необходимите мерки", добави Песков.

Целите на Москва в Украйна не са напълно определени и изглежда, че са се променили във времето, след като руските сили се сблъскаха с контранастъпления на бойното поле, отбелязва Ройтерс.

Русия казва, че никога няма да се откаже от окупираните територии в Източна Украйна, а Киев изключва възможността да отстъпи каквато и да е част от земите си в замяна на мир и изисква Москва да ѝ върне всички завладени и окупирани територии, включително и Кримския полуостров.