Политика

Любен Дилов-син: Никога не съм имал проблем с ДПС

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Аз лично, и „Гергьовден“, нямаме никакъв проблем с ДПС и никога не сме имали. Много тежки думи сме си разменяли, знаем и за клиентелистки случаи и наклонности при тях.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов-син относно хипотетична подкрепа от страна на ДПС за правителство с мандата, даден на ГЕРБ.

Народният представител допълни, че разпределянето на обществени поръчки по странни начини го „притеснява изобщо, когато го има“. Защото аз не помня политическа формация, която да не е имала „обръчи от фирми“, уточни той.

 

При Костов беше „Олимп“, при Виденов беше „Орион“. Виж, при Борисов не мога да ви назова едно име. Може би са били повече при Борисов, не знам.

„Нищо не е сигурно на този свят. Не мога да кажа до каква степен, но мисля, че този ход беше правилен, макар и аз да пропагандирах друго. Аз смятах, че трябва да бъде едно силно партийно правителство“, така Дилов-син коментира шансовете за реализиране на мандата от страна на проф. Николай Габровски.

Първият мандат изглежда малко като третия, смята той. „Ако правителството на проф. Габровски предложи състав и програма, която да не влиза в тежък дисонанс с възгледите на повечето от останалите политически формации, то има голям шанс да бъде подкрепено“, прогнозира депутатът от ГЕРБ-СДС.

Любен Дилов-син допуска, че президентът може и да не наложи вето върху последните промени в Изборния кодекс, „но ако го наложи, е много важно за кои текстове“.

 

Може би има текстове, за които можем да преговаряме още веднъж. Например този за протокола от машините – дали да се прилага към общата документация. Това е нещо, което е много вътрешно, но все пак за да стане ясно на зрителите, които не се интересуват толкова от изборен процес, трябва да кажем едно важно нещо: в българската Конституция, както и в повечето Конституции на европейски държави – където се гласува на хартия, дори не смесено, се казва, че властта произтича от народа. Не се казва, че властта произтича от машината.

Цялото интервю вижте във видеото.