Добро Утро, Европа

Петгодишната Симона Венчова, която опитва да проговори І Българската Коледа

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Euronews Bulgaria подкрепя каузата Българската Коледа. Следва разказ за петгодишната Симона.

Петгодишната Симона Венчова, която страда от Двустранна невросензорна загуба на слуха, опитва да проговори. Тя е дете, подкрепено от Българската Коледа, а благодарение на инициативата ще може да посещава уроците в специализиран образователен център „Яника“. Симона е родена в Италия, но след поставянето на окончателната диагноза се връща тук.

„Симона ни е второ дете, роди се 2017 г., желано дете, с нетърпение я чакахме. Още в родилното лекарите имаха съмнение, че тя не чува. Окончателната диагноза стана миналата година, тя е на четири години и половина, след като се прибрахме тук в ИСУЛ. Това което направихме веднага е, да сложим слухови апаратчета. След като поставихме апаратчета, тя посещаваше детската градина в мястото, където живеехме. Моментално имаше подобрение, но недостатъчно“, споделя майка ѝ Ива Методиев .

Това налага семейството не само да се прибере, но и да потърси специализирана подкрепа. Само за около месец Симона бележи напредък и става все по-уверена.

Всъщност подкрепата, която Българската Коледа оказва на Симона е изключително важна, тъй като на тях им се налага много да променят начина си на живот. Да оставят дома който са имали, и начинът по който са мислили, че ще продължи животът им. Така че всяка една подкрепа им е добре дошла.

Таня Димитрова, управител на образователен център за деца и младежи с увреден слух „Яника“

„Това което ме крепеше, е единствено вярата че тя ще се оправи и ще започне поне да говори. Да чува, Бог знае дали ще чува, но поне да говори“, продължава майката на Симона.

Според проф. Диана Попова от столичната болница УМБАЛ „Царица Йоана“ ИСУЛ, която поставя окончателната диагноза на детето, ранното диагностициране трябва да е приоритет на здравната система.

За най-малкта, най-ранната възрастова група, тя се прави чрез вече въведен в страната неонатален слухов скрининг. Следващата стъпка, особено в ранна детска възраст, защото е говорим за деца, е необходимо и затова се борим Националното сдружение по оторинорингология глава и шия, да се въведе един профилактичен скрининг и в предучилищна възраст.

проф. Д-р Диана Попова, Референтен център за кохлеарна имплантация и слухови нарушения, УМБАЛ „Царица Йоана“ ИСУЛ

Борбата на Симона и нейните близки, за да може детето да проговори ще продължи. А нейната майка вярва, че на Коледа стават чудеса.

"Това, което искам да пожелая на всички е наистина да вярват в доброто. Аз съм много благодарна на Българската Коледа, че ни осигурява месец и половина рехабилитация, и наистина пожелавам на всички здраве, това е най-важното", завършва Ива Методиева.