Свят

Вашингтон заяви, че силите на Москва умишлено атакуват цивилни обекти

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Журналист

Властите в САЩ отправиха обвинения срещу Русия, свързани с хуманитарната криза в Украйна след началото на инвазията. Американският военен министър обвини силите на Москва, че умишлено атакуват цивилни обекти. "Руските атаки убиват деца, разрушават училища и унищожават болници", заяви Лойд Остин. 

На този фон изчисления на НАСА сочат, че Русия е ожънала пшеница за близо 1 млрд. долара в Украйна от началото на годината. Космическата агенция е стигнала до това заключение при разследване, което включва преглед на сателитни снимки от украинските територии.

По отношение на мирните преговори - от Държавния департамент на САЩ коментираха, че Владимир Путин не е искрен за провеждането им. По думите на зам.-държавния секретар Виктория Нюланд руският президент извежда войната до нова степен на "варварство".

Както президентът Путин знае, тази война може да спре днес, ако той реши и изтегли силите си. Тогава преговорите може да започнат.

Виктория Нюланд, зам.-държавен секретар по политическите въпроси на САЩ

В своя дневен анализ на руската инвазия от Института за изследване на войната заявиха, че Русия опитва да създаде динамика, която да притисне западните лидери да направят отстъпки, за да убедят Москва да участва в мирни преговори.

Според организацията по време на разговора между Владимир Путин и Олаф Шолц в петък руският президент невярно е заявил, че с военната си помощ Западът създава предпоставки Украйна да отхвърля мирните преговори.