Европа

Сърбия ще получи 165 млн. евро финансиране от ЕС

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Сърбия е подписала три споразумения с Европейския съюз след посещението на еврокомисаря по разширяването в Белград, съобщи президентът Александър Вучич.

Споразуменията са за подкрепа на блока в управление на миграцията и здравна защита, както и за контрол на границите. По третото споразумение – за финансово партньорство, Сърбия ще получи 165 млн. евро бюджетна подкрепа до края на годината.

Освен, че благодари за отпуснатите средства, Александър Вучич заяви, че Сърбия ще бойкотира предстоящата среща на Европейския съюз с 6-те страни от Западните Балкани заради Косово и нарече "терорист" премиера Албин Курти. 

 

Реагирахме всеки път, за да потушим напрежението, всеки път трябваше да се борим за мир и стабилност. 9 месеца ни обвиняват, че сме нападнали някого. И след 9 месеца се вижда, че са лъгали от самото начало. И не ни казвайте, че съжалявате. Нищо подобно, те само гледат кога ще избухне следващата криза. И ще попитам вас и нашите приятели от Европейския съюз – какво следва?

Александър Вучич, президент на Сърбия

В сръбската столица еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей заяви, че Европейският съюз е на критичен кръстопът.

 

Последните седмици и месеци показаха, че политиката на разширяване на Европейския съюз набира сила, но виждам и голяма геополитическа дестабилизация на нашия континент. Сега сме отговорни за това да оправдаем очакванията и да запазим инерцията. Политиката на разширяване е сред първите 3 приоритета на лидерите на Европейския съюз. Точно затова имаме среща на върха в Тирана следващата седмица. Нашите лидери за първи път идват в региона, за да разговарят с региона за региона.

Оливер Вархей, еврокомисар по разширяването

Освен разширяването на Европейския съюз по време на срещата в Тирана се очаква да бъдат обсъдени и последиците от войната в Украйна.