Общество

Програма ‘’Топъл обяд’’ на БЧК ще осигури безплатна храна на над 1500 деца

От Euronews България Euronews България
B4k Снимка: Facebook/Български Червен кръст (Bulgarian Red Cross)

От 1 декември 2022 г. Българският Червен кръст започна да осигурява всеки учебен ден топъл обяд за 1 642 ученици в 21 области в страната. Безплатна храна в училище получават деца в неравностойно положение – сираци, полусираци, деца от многодетни семейства или с трайно безработни родители. Програмата обхваща студените зимни месеци и ще продължи до началото на месец април 2023 г.

Инициативата на БЧК допринася за нормалното физическо развитие на подрастващите, намалява заболеваемостта сред тях, произтичаща от нередовно и непълноценно хранене. Те се нуждаят от храна, грижа и внимание през цялата учебна година. В много случаи топлият обяд се оказва водеща причина голяма част от децата активно да се включат в учебния процес.

Българският Червен кръст реализира за 19-та поредна година програмата „Топъл обяд”. Тя се финансира от Партньорска мрежа за благотворителност на БЧК. Благодарение на средствата, предоставени от корпоративни партньори и индивидуални дарители, са набрани над 3 000 000 лв., с които са осигурени около 2 000 000 безплатни обяда за повече от 22 000 нуждаещи се деца от цялата страна.

Значим финансов принос за реализация на програмата имат някои от големите вериги хранителни магазини и ресторанти за обществено хранене, както и други дългогодишни партньори на Българския Червен кръст, с които организацията реализира успешни благотворителни кампании.

Част от средствата за „Топъл обяд“ са постъпили и от индивидуални дарения през сайта на организацията www.redcross.bg, както и от еднократни или регулярни дарения на кратък номер 1255, предоставен от трите мобилни оператора.