Култура

Майстори пазят древния занаят на калиграфията в Мароко

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

В Мароко някои професионалисти пазят изкуството на калиграфията живо и интересно за младите. Професията се предава от поколение на поколение, а арабската калиграфия гордо стои в списъка на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство. 

Изкуството на калиграфията в Мароко е запазено през годините благодарение на упоритата работа на майсторите занаятчии. След ислямското завоевание, недостигът на училища, в които да се преподава това умение, както и липсата на суровини, не спират мароканските калиграфи, които поколение след поколение запазват традицията жива.

Това, което отличава Мароко, е неговата калиграфия. Нейният произход е от куфическата писменост. От нея са произлезли и други писмени системи – магребската Машреки, мароканските Тулут и Мабсут, на която е написан Коранът. Има и друга писменост – муджахер, на която се пишат ръкописи и писма.

Мохамед Сергини – калиграф

Типът калиграфия, създаден от Сергини, се появява в Мароко в I век от мюсюлманския календар Хиджра, когато берберите я използват за запаметяване на Корана и като средство за комуникация. Оттогава се утвърждават няколко типа калиграфско писмо. Повечето калиграфи се научават на занаята чрез практики, предавани от поколение на поколение. Мнозина са самоуки.

Поради бума на социалните медии, интернет и модерните технологии ръчните умения започват да отмират. Имаше опити да се съживи това изкуство в Мароко чрез откриването на две образователни институции – в Казабланка и Фес. Във Фес училището е в стария град. Има голям интерес сред младите хора, които смятат калиграфията за нещо повече от писане на писма.

Мохамед Чаркауи – учител по калиграфия и изследовател

С течение на времето става по-лесно да се прави по-сложна калиграфия. В град Фес, Северно Мароко, е открито малко ателие за обучение на деца и младежи по мароканска и арабска калиграфия. Писалките се правят от бамбук.

"В детството ми съм гледала баща ми как пише и рисува. Това ме привлече към калиграфията. Харесва ми да уча това изкуство. Винаги седят по баща ми и се учех от него. Започнах с рисуване, а след това – с калиграфия", разказва Фатима Азахра Сенаа, студент по калиграфия.

Миналия декември ЮНЕСКО добави арабската калиграфия в списъка си на нематериалното културно наследство.