Европа

ЕС близо до споразумение за ограничаване цената на руския нефт до $60 за барел

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Дипломати съобщиха, че държавите-членки на Европейския съюз са близо до постигането на споразумение за ограничаване на цената на руския нефт до 60 долара за барел. Остава само Полша да даде окончателното си съгласие.

От понеделник Европа ще започне да налага ембарго върху доставките на руски суров петрол, така че горната граница на цените ще се прилага за нефта, изнасян по море от Москва до пристанища по целия свят.

Ще бъдат предприети мерки, за да се попречи на танкерите да превозват руски нефт, продаван на цена над тази, например като се откаже на британските застрахователи и застрахователите от ЕС да застраховат кораби и превози.

ЕС вече беше постигнал съгласие с Вашингтон относно необходимостта от ограничаване на цената, която западните клиенти плащат за руския петрол, за да се предотврати възможността Москва да се възползва от повишаването на цените, предизвикано от собствената ѝ война в Украйна. Еврокомисията е предложила още, ако пазарната цена на нефта падне под 60 долара, тогава таванът да бъде намален, докато стане с 5% по-ниска от пазарния.

Цената на Urals Crude, основният сорт, продаван от Русия, е нестабилна, но се търгуваше на нива от около 65 долара за барел, докато посланиците на ЕС се срещаха, за да обсъдят нивото на тавана.

Но Полша, която е силен поддръжник на съседката си Украйна в битката срещу Русия, държеше на по-ниска сума, която според съобщенията се доближава до едва 30 долара за барел. Докато разговорите продължаваха в Брюксел, дипломати от няколко държави-членки заявиха, че Полша не се е противопоставила изрично на решението за 60 долара, и заявиха, че очакват скорошно споразумение.

Миналата седмица президентът на Русия Владимир Путин предупреди, че всеки опит на Запада да ограничи цената на руския нефт ще има "тежки последици" за световните пазари.

Но Вашингтон и няколко негови съюзници - Групата на седемте големи индустриални демокрации, ЕС и Австралия, обещаха да продължат.

Министрите на петрола от групата на производителите на петрол ОПЕК+ ще се срещнат във Виена в неделя.