Политика

Йордан Терзийски, ПП: Пораженията по Изборния кодекс не се изчерпват само с хартията

От Аксения Мирчева Аксения Мирчева Репортер

Пораженията върху Избирателния кодекс не се изчерпват само с хартията. ГЕРБ, БСП и ДПС обезсмислиха машинното гласуване, защото те дори не пожелаха да има протокол от машинното гласуване.

Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria депутатът от „Продължаваме промяната“ Йордан Терзийски.

Как ще стане по-честен (вотът – бел. ред.), като нямаме протокол от машината и няма възможност той просто да се сравни с това, което те са решили да броят на ръка, така или иначе.

По думите на Терзийски накрая ще се броят единствено и само хартиите.

На първо четене ние нямаше как да се изкажем, тъй като законопроектът беше съвсем различен и между първо и второ четене, заради промените най-вече от ГЕРБ, претърпя пълна метаморфоза, а сега след откриването на дебат по някои от параграфите, БСП излизаха, предлагаха закриване на дебата, което автоматично беше подкрепяно от техните партньори от ГЕРБ и ДПС“, коментира народният представител от „Продължаваме промяната“.

Едни машини за гласуване, за които бяха похарчени 80 млн. лева, те ги превърнаха в едни изключително скъпи принтери.

Терзийски отбеляза, че от партията му все още чакат позицията на най-голямата политическа сила, в лицето на ГЕРБ-СДС, относно нейните намерения за бъдещо управление на страната.

Ние все още чакаме някаква позиция от партията, спечелила изборите. Минаха почти 2 месеца от изборите. Ние все още не сме чули каква визия имат те за управлението на тази държава. Те събориха правителството на Кирил Петков те ни тласнаха в серия от избори, сега очевидно си подготвят този изборен кодекс и ни тласкат към избори.

„Изборният кодекс е една много сериозна червена линия за нас и това би ни попречила да намерим общ език с част от партиите“, подчерта Терзийски.

„Вчера заради това дълго заседание, което проведохме, не се гледаха на комисии три от законите по ПВУ. Тоест, ние в момента гледаме в Народното събрание теми, които не са от дневния ред на обществото и парламента. Ние имаме много по-важни закони, които трябва да приемем, включително и бюджета, който служебното правителство не пожела да вкара“, подчерта народният представител от „Продължаваме промяната“.

Целия разговор вижте във видеото.