Свят

Демократите избраха наследник на Нанси Пелоси в Конгреса

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор
Congress House Democrats Hakeem Jeffries AP Снимка: AP

Хаким Джефрис е новият лидер на демократите в долната камара на американския Конгрес. Той наследява поста от Нанси Пелоси, която по-рано обяви оттеглянето си. С това Джефрис става първият тъмнокож мъж на висш партиен пост в Камарата на представителите.

Искам да благодаря на председателя Нанси Пелоси. Изключителен оратор, който е допринесъл толкова много за значителен период от време. Нашата партия е по-добра. Страната ни е по-добра. Светът ни е по-добър заради невероятното лидерство на председателя Нанси Пелоси.

Хаким Джефрис, новоизбраният лидер на демократите в Камарата на представителите

52-годишният Джефрис нямаше опоненти за ръководното място. Встъпването му в длъжност в началото на следващата година ще бъде знак за предаване на лидерството на по-младото поколение демократи. Към момента трите ръководни поста на Демократическата партия в долната камара са заети от хора над 80-годишна възраст.

Междувременно от следващия месец републиканците официално да поемат контрола над Камарата на представителите, след като спечелиха мнозинство на междинните избори през ноември.