Общество

Експерт: Не става по-трудно, просто не се развиваме

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Ако обърнем внимание на няколко големи групи, които получават ниски доходи – почти половината от пенсионерите на минимална пенсия, около 16% от българите, работещи на минимална работна заплата и над 20%, които са около нея, плюс значителна част от хората с увреждания, виждаме, че тези 40% се събират и ние отдавна знаем, че тези хора живеят около ръба на бедността.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria експертът от „Балканския институт по труда и социалната политика“ Йордан Димитров.

Когато от следващата година прагът на бедността бъде вдигнат на 504 лв., някои от тези хора, например тези, получаващи минимална пенсия отново ще слязат под прага на бедността.

 

Не съм сигурен, че става по-трудно. Просто оставаме в позицията, в която бяхме и не се развиваме с темповете, с които искахме.

Някои страни като Румъния и Словакия, които бяха близо до нас, сега определено ни изпреварват. В Словакия например около 26% от хората не могат да свързват двата края, а ние сме 40%.

От гледна точка на реалните доходи, има групи, включително пенсионерите, които получиха значителен ръст в техните доходи. Три пъти им беше увеличавана пенсията. Разбира се, те тръгнаха от много ниски нива.

По скоро в момента рискови групи са тези с минималната работна заплата, която няма да бъде вдигана през следващата година.

Вижте цялото интервю във видеото.