Общество

40% от българите едва покриват месечните си разходи

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Близо 40% от българите едва успяват да покрият ежемесечните си разходи. За сравнение този процент във Финландия е 11%.

Това сочат данните от Евростат за последните две тримесечия. Данните на европейската статистика отново нареждат страната ни начело в негативната класация.

За Невена Христова, която отглежда детето си и втора година е по майчинство, тази новина не е изненада. За сега семейството успява да се справи.

 

В собствено жилище сме, като главният основен разход е храната. Може би 80% отиват за храна реално. Нещата се промениха доста. Вече малките удоволствия, които успявахме преди това да си доставяме, не могат да се случат в момента. Като цяло благодарение на мъжа ми нещата при нас са стабилни. Аз с втора година майчинство, с минималната заплата не е много лесно. Когато успеем да влезем в рамките на определен бюджет, нещата се случват.

Невена Христова

В статистиката са взети предвид не само доходите, но и допълнителните разходи, които може отделен човек или домакинство да си позволи. Най-засегнати остават пенсионерите, работещите на минимална заплата и социално слабите, а едва 3,6% от населението няма финансови затруднения. Оказва се потребителската кошница засяга най-много хора.

 

Погледнете в супермаркета колко се вдигнаха цените на всичко, така че това е най-голямата ни трудност в момента. Справям се със спестяванията и дохода на съпруга ми.

Станислава Георгиева

Дори ние, които се справяхме доста добре с финансите последните няколко години, сега се усеща, че някак си че дори тези пари, които ни вдигнаха и те не ни стигат. Просто като отидеш в магазина и вече от 20 лв. покупки минахме на 100 лв.

Александрина Първанова

По професия Невена Христова е счетоводител, но с по-високите цени на стоките и грижата за малката Мони, плановете за почивки се отлагат във времето. ”Тази година успяхме да отидем, за догодина още не сме решили дали ще успеем. А за предстоящите празници ще си бъдем вкъщи по семейно, с малки подаръчета и големи отворени сърца, казва Невена.