Общество

Спирането на плащанията на пътните фирми е било незаконно, реши Конституционният съд

От Euronews България Euronews България

Конституционният съд отмени решението на парламента за разплащане с пътните фирми. 

Според приетия от депутатите текст през април компаниите за пътна поддръжка трябваше да получат 50% от дължимите им суми, а останалото да им бъде изплатено, след като извършената работа бъде потвърдена и одобрена от Народното събрание. 

Става въпрос за сключени 5-годишни договори за пътно поддържане в периода 2019 – 2020 г. с прогнозна стойност 711 млн. лв., по които е възложена работа за 3.3 млрд. лева.

Освен че е надхвърлена многократно заложената дейност, по тях са били възлагани и основни ремонти, обявени като текущи дейности.

Съдиите от Конституционния съд бяха сезирани по казуса от депутати от ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов критикуваше остро действията на тогавашната четворната коалиция, твърдейки че с решението на парламента се потъпква разделението на властите, правото на защита и принципите на правовата държава.

Разногласия по темата имаше и между бившите коалиционни партньори „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“.

Според „Продължаваме промяната“ окончателното разплащане на всички средства за пътно поддържане следваше да се случи, след като извършената работа бъде потвърдена и одобрена от Народното събрание, заради съмнения, че ще се разплатят и неизвършени дейности.

От „Има такъв народ“ обаче се противопоставяха на решението с аргумента, че не е работа на парламентарната комисия по регионално развитие да одобрява фактури.