Спорт

Истински спектакъл: Камерун и Сърбия завършиха 3:3

От Диан Станчев Диан Станчев Редактор
Serbia (1) Снимка: Facebook/fifaworldcup

Камерун и Сърбия изиграха най-интересния мач от началото на Световното първенство в Катар, завършвайки 3:3 в сблъсъка си от група G. За африканците това бе първа точка на Мондиал от 2002 г. насам, след като те загубиха всичките си шест срещи при участията си през 2010-а и 2014 г., а през 2018-а въобще не се класираха за форума в Русия.  

Първата по-интересна ситуация се откри пред Александър Митрович в 11-ата минута. Той направи добро двойно с Душан Тадич, след което елиминира противников бранител и стреля към далечния ъгъл, но топката срещна гредата. Като цяло, в първата половина на частта тъкмо нападателят на Фулъм тормозеше най-сериозно отбраната на съперника.

Камерун създаде първата си опасност в 19-ата минута, когато Пиер Кунде шутира опасно, но Ваня Милинкович-Савич отрази.

В 29-ата минута Кунде центрира от корнер, Никола Н'Кулу свали към Жан-Шарл Кастелето, който бе забравен от защитата на Сърбия и от близка дистанция прати топката в мрежата за 1:0.

Орлите стигнаха до изравнително попадение в първата минута от добавеното време на първата част. Душан Тадич изпълни чудесно свободен удар, а Страхиня Павлович засече с глава за 1:1.

Само две минути по-късно Сърбия осъществи обрат. Сергей Милинкович-Савич отне топката от Андре-Франк Замбо Ангиса, пусна към Андрия Живкович, който върна към него, а халфът на Лацио с далечен удар даде аванс на своя тим. Така плавите се превърнаха в първия отбор в историята на Световните първенства, който бележи две попадения в продължението на първото полувреме.

Момчетата на Драган Стойкович се възползваха от психологическото си предимство, вкарвайки трети гол във вратата на Камерун в началото на второто полувреме. След брилянтна атака Живкович намери Митрович на празна врата, а той необезпокояван реализира, реабилитирайки се за пропуските от по-рано. Това бе седмо попадение в предходните шест двубоя с националния екип за известния като Митро нападател.

Сърбите сякаш се успокоиха от аванса си, а Камерун се възползва от настъпилото известно отпускане в редиците на символичните гости. Първо, в 64-ата минута, Кастелето изведе Винсънт Абубакар зад отбраната на орлите, който елегантно прехвърли Милинкович-Савич за 2:3. При паса към Абубакар останаха сериозни съмнения за засада, но ВАР се произнесе, че такава няма.

120 секунди по-късно лъвовете осъществиха перфектна контра, която хвана сърбите неподготвени. Голмайсторът от по-рано Абубакар напредна, подаде успоредно на вратата на Ерик Максим Чупо-Мотинг, който изравни.

Крайният изход не е благоприятен за нито един от двата състава, след като загубиха първите си двубои от надпреварата. Амбициите им за продължаване към осминафиналите минават през задължителни успехи в последния кръг от груповата фаза, но и Камерун, и Сърбия остават пряко зависими от резултата на мача между Бразилия и Швейцария, който е от 18:00 ч. българско време.