Свят

Първите прототипи на Tesla могат да се видят в музей в Лос Анджелис

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Това, по думите на кураторите на музея, е „Вътре в Tesla: Суперзареждане на електрическата революция“ - най-изчерпателната колекция от модели на марката. Задълбочен поглед към миналото, настоящето и бъдещето на производителя на електрически автомобили през почти 20-годишното му съществуване, чрез 12 невиждани досега или редки превозни средства могат да видят посетителите на автомобилния музей „Петерсен“ в Лос Анджелис.

Днес Tesla е световен лидер в електрическите превозни средства и технологиите за чиста енергия.

Това, което ще видите, посещавайки изложбата, са прототипи, концептуални автомобили, цялата визуална история на "Тесла" като марка. Когато погледнете какво е постигнала компанията за толкова кратък период от време в сравнение с останалата част от индустрията, по-специално относно електрификацията, това е невероятна история, която трябва да се разгърне.

Майкъл Бодел, главен оперативен директор на музея „Петерсен“

Изложбата набляга на процеса на проектиране на колите и отвежда посетителите вътре в дизайна. Показва и автоматизацията на производствения процес.

Няма начин да се заобиколи. „Тесла“ промени света. Има много автомобилни компании, които са се опитали да създадат серийни електрически автомобили. Много продължават да го правят. По-старите не успяха да постигнат успеха на „Тесла“. Но има и нови фирми, които постигат забележителни успехи.

Брайън Стивънс, директор „Изложби“ в музея „Петерсен“

tZero, електромобил, създаден от американската компания AC Propulsion в началото на 2000 г. е вдъхновение за Tesla и нейния основател Илон Мъск. Без tZero, който вдъхновява Tesla Роудстър, Tesla нямаше да съществува или щеше да започне много по-късно, казва Мъск през 2018 г.

tZero е използван като основа за създаването на първия функционален прототип на Tesla през 2002 г – Лотус Елис Мул 1. След това идва първия масов модел – Tesla Роудстър – през 2008 г.

Показаната кола в изложбата е първият сериен модел и е била личен автомобил на Мъск. Серийният номер 0001 може да се види ясно на предното стъкло.

Друг акцент е Модел S Плейд, автомобил, поставил рекорд за най-бърза обиколка за електромобили – на пистата Нюрбургринг в Германия.