Икономика

Русия пуска отново „Москвич“, чакат се 600 бройки до Нова година

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Moskvich Pixabay Снимка: Pixabay

Русия възобновява производството на автомобили "Москвич", предадоха световните агенции. Очаква се днес да започне производството на нов модел на легендарната съветска марка.

Поточната линия е разположена в завода в Москва, в който доскоро се произвеждаха автомобили „Рено“. Фабриката, която тази година бе продадена от западната компания на руските власти ще се казва "Московски автомобилен завод Москвич".

Заради санкициите срещу Русия, "Рено" беше принудена да продаде своя дял в руската компания "Автоваз", като по този начин се изтегли от пазара, в който бе навлязла в началото на века. Сделката за завода и за дела й в "Автоваз" бе за 2 рубли, като френският производител си запази право да си върне обратно собствеността в рамките на 6 години.

По информация на в. "Файненшъл Таймс" производителят на "Клио" и "Меган" е отписал активи за над 2,2 млрд. евро в резултат на сделката, при която нови собственици на завода станаха кметството на Москва и изследователския институт НАМИ.

Съобщението за възобновяване на производството бе направено от технологичния партньор на новите собственици "Камаз".  

Очаква се до края на годината да бъдат произведени около 600 бройки "Москвич". Новите собственици планират да произвеждат в близко бъдеще по 100 000 автомобила годишно, а наскоро кметът на Москва Сергей Собянин заяви, че е възможно в близките 2-3 години от конвейра да слизат и автомобили с електрическо задвижване.

Производството на легендарните москвичи бе спряно преди две десетилетия.