Свят

Европейската космическа агенция за първи път ще обучава „параастронавт“

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Журналист

Европейската космическа агенция избра първия в историята "параастронавт" за свои бъдещи полети. Бившият параолимпийски спринтьор Джон Макфол ще премине обучение за астронавти редом с други 16 кандидати за пътуване до Космоса.

Освен това британецът ще се включи в проучване, което ще продължи най-малко 2 години и ще позволи на космическата агенция да оцени условията, необходими на хората с увреждания за участие в бъдещи мисии.

Никога не съм мечтал да бъда астронавт. Винаги съм се интересувал много от науката, гледах звездите, когато бях дете, но когато ампутираха крака ми, имаше определени медицински ограничения. Така че, едва когато Европейската космическа агенция обяви, че търси кандидат с физически увреждания, който да се заеме с този проект, предизвика интереса и ентусиазма ми.

Джон Макфол

Макфол губи десния си крак при катастрофа с мотор, когато е на 19 години. Впоследствие се научава да върви отново и става професионален спринтьор. През 2008 г. печели бронз на 100 м спринг на Параолимпийските игри в Пекин. Кандидатурата му е една от над 22 500, подадени по време на кампанията по подбор. 

За титуляри са избрани петима души - трима мъже и две жени, а други 11 са включени като резерви. Всички те ще преминат обучение в Европейския център за астронавти в Германия.