The Cube

The Cube: Премиерът на Канада Джъстин Трюдо стана жертва на фалшива новина

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Cтава все по-трудно да различим фалшивата новина от истинската. Все повече хора стават жертви на дезинформация, включително и политически фигури. В този случай жертвата е премиерът на Канада Джъстин Трюдо.

В официалния си профил в Туитър той публикува следното: "Канада осъжда варварското решение на иранския режим да наложи смъртно наказание на близо 15 000 протестиращи." Текстът стоя цели 12 часа преди да бъде изтрит. Причината: съобщеното от премиера се оказва фалшива новина, тиражирана из онлайн пространството особено интензивно през последните дни.

Много потребители на Twitter упрекнаха премиера в разпространяване на невярно съдържание и провокация към ескалация на напрежението.

Стигна се до там, че дори говорителят на Трюдо трябваше да даде изявление. В него той казва, че това е била първоначалната непълна информация, която когато е била изяснена, вече не е отговаряла на коментара на Трюдо.

Протестите в Иран продължават вече поредна седмица, като по последни данни от септември насам са арестувани над 14 000 души, а на поне 2000 са повдигнати обвинения за участие в демонстрации.