Общество

Защо кладенците подлежат на регистрация и докога?

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Физическите лица, собственици или ползватели на недвижими имоти имат право на безвъзмездно водовземане до 10 кубически метра на денонощие за собствени потребности от намиращите се под повърхността подземни води.

Това заяви за Euronews България бившият министър на околната среда и водите Асен Личев.

Регистрация на кладенците е задължителна за всички, които ги ползват собствени за ползване на вода за собствени цели или поливане в границите на собствения имот, посочи още Личев.

Той подчерта, че регистрацията е абсолютно безплатна и може да бъде извършена онлайн на страницата на съответната басейнова дирекция, в юрисдикцията на която се намира кладенецът. Регистрирането става чрез попълване на формуляр.

Според бившия министър на екологията оскъпяването, високите технологии и невъзможността да се справят с изискванията са отказали българските строителни фирми да изградят тунела при Кресна на АМ „Струма“.

„В първия случай, когато е трябвало тунел да се строи, видимо за българските т.нар. пътни строители велики, това е било хапка, която не са могли да преглътнат, заради по-високите технологии и изисквания, предполагам. Дочул съм, че швейцарска фирма е трябвало да го прави, което ги отдалечава от чекмеджетата“, посочи Личев.

Целия разговор вижте във видеото.